Семінар молодих учених, аспірантів, студентів «Тарас Шевченко: вчора, сьогодні, завтра»

12 березня 2024 року в Національному авіаційному університеті відбувся Семінар молодих учених, аспірантів, студентів «Тарас Шевченко: вчора, сьогодні, завтра», присвячений 210 річниці від дня народження видатного українця. Організувала захід кафедра  української мови та культури факультету лінгвістики та соціальних комунікацій. Участь у семінарі взяли майже 40 молодих науковців з Національного авіаційного університету, Рівненського державного гуманітарного університету, ДПТНЗ «Білоцерківський професійний ліцей», ВСП «Фаховий коледж інженерії, управління та землевпорядкування НАУ».

З вітальним словом до учасників семінару звернулися в.о. декана факультету лінгвістики та соціальних комунікацій Наталія Мельник, заступник декана з наукової та міжнародної діяльності Анжеліка Кокарєва, відповідальна факультету по роботі зі студентами Леся Хоменко-Семенова, завідувач кафедри української мови та культури Світлана Литвинська.

Почесними гостями наукового заходу стали Раїса Тхорук, доцент кафедри української літератури Рівненського державного гуманітарного університету, яка виступила з доповіддю на тему: «Шевченко – наш, коли ми Шевченкові», та Ігор Редченко, здобувач освіти ДПТНЗ «Білоцерківський професійний ліцей», який підготував і презентував відеодекламацію уривка з поеми «Кавказ» (під керівництвом Тетяни Бауман, Ірини Сінкевич, Любові Ірочко, викладачів Державного професійно-технічного навчального закладу «Білоцерківський професійний ліцей»).

Модерували захід завідувач кафедри української мови та культури Світлана Литвинська і доцент кафедри Оксана Приходько.

Учасники семінару представили змістовні доповіді, у яких ґрунтовно проаналізували ключові аспекти життя і творчості Тараса Шевченка. Значне зацікавлення викликав у доповідачів біографічний аспект дослідження Шевченкової постаті. Бажання пізнати всебічно людину, яка має величезний вплив на українців усіх поколінь, засвідчили виступи на теми: «Релігійні погляди Тараса Шевченка», «Бог Шевченка як Дух Правди Христової», «Постать Тараса Шевченка в діалозі культур», «Психологічний аспект творчості Шевченка», «Національна ідентичність Тараса Шевченка в дизайнерському втіленні банкноти номіналом у 100 грн.», «Лічу в неволі дні та ночі…» (Тема неволі в поезії Т. Шевченка)», «Втілення постаті Тараса Шевченка в цифровому просторі за допомогою штучного інтелекту», «Подорож Україною Т.Г.Шевченка», «Гастрономічні вподобання Т.Г.Шевченка» та ін.

На семінарі було проведено також вікторину, яку підготував студент ЮФ НАУ Ігор Хубулов.

Щиро дякуємо всім, хто взяв участь у семінарі. Захід вкотре засвідчив, що Тарас Шевченко – це та постать, яка викликатиме увагу завжди. Шевченкові буде присвячено ще багато досліджень, зокрема і молодих науковців – студентів нашого університету, бо він той, хто «дав прихисток у слові цілій нації».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *