VI Міжнародна науково-практична конференція “Мова та культура в просторі новітніх технологій: проблеми сучасної комунікації”

“Серце України (й української науки) б’ється так сильно, що його чує весь світ” – у Національному авіаційному університеті 23 березня 2023 року відбулася VІ Міжнародна науково-практична конференція «Мова та культура в просторі новітніх технологій: проблеми сучасної комунікації», організована кафедрою української мови та культури в рамках V Міжнародного симпозіуму “Соціокультурний дискурс глобалізованого світу: наука, освіта, комунікація”. Участь у конференції, присвяченій актуальним питанням розвитку і функціонування мови та культури, взяли понад 100 науковців. До роботи конференції доєдналися учасники із закордону – Польщі, Великої Британії, Чехії, Туреччини, Англії, Грузії, Німеччини, Франції, які представили свої доповіді на пленарному і секційних засіданнях, висловивши захоплення силою і незламністю українців, що в надскладних умовах проводять такі наукові заходи. З України участь у конференції взяли представники з 34 закладів освіти.
Співорганізаторами конференції виступили Bingöl Üniversitesi (Туреччина), Necmettin Erbakan University Faculty of Education (Туреччина), Univerzita Palackého v Olomouci (Чехія), Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Донецький національний університет імені Василя Стуса, Національний університет «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка.
З вітальним словом до учасників заходу звернулися проректор з міжнародного співробітництва та освіти Національного авіаційного університету Ірина Зарубінська, декан факультету лінгвістики та соціальних комунікацій Наталія Ладогубець, заступник декана з наукової та міжнародної діяльності Анжеліка Кокарєва, заступник декана з навчально-методичної роботи Олександра Алпатова, завідувач кафедри української мови та культури Світлана Литвинська. Модерувала захід і здійснювала синхронний переклад доцент кафедри Анастасія Сібрук.
На пленарному засіданні виступили українські та зарубіжні вчені з доповідями, присвяченими важливим проблемам розвитку і функціонування мови та культури в умовах глобалізації: аналізу трансформаційної парадигми фразеологічної одиниці в сучасному медіапросторі як однієї з параметрів міжмовного зіставлення (Алла Архангельська, Університет ім. Ф. Палацького в Оломоуці, Чеська Республіка), вивченню ідеології автентичності та мовної власності на прикладі етнолінгвістичних досліджень Підляшшя (Габріела Августиняк-Жмуда, Інститут славістики Польської академії наук, Польща), дослідженню наукового співробітництва між Грузією та Україною (Мака Даушвілі, Грузинський інститут публічних справ, Грузія), визначенню можливостей перекладу в усуненні культурних непорозумінь у стародавньому «глобалізованому світі» (Джейн Масеглія, Університет Лестера, Велика Британія), аналізу автентичності й анонімності в театральній діяльності на Підгаллі в контексті мовних ідеологій (Каріна Стемпель-Ганцарчик, Інститут славістики Польської академії наук, Польща), встановленню зв’язку між мовою та культурою (Касим Татлілоґлу, Бінгольський університет, Туреччина), дослідженню віртуальної лексикографічної лабораторії «Мультимедійний словник з інфомедійної грамотності» як цифрового інструмента у викладанні філологічних дисциплін (Олена Семеног, Сумський державний педагогічний університет імені А.С.Макаренка, Україна), аналізу функціональних параметрів екологічної комунікації (Світлана Харченко, Національний університет біоресурсів і природокористування України), розгляду маніпуляцій у діловій комунікації та з’ясуванню способів їх нейтралізації (Людмила Чередник, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Україна).
Після пленарного засідання роботу конференції було продовжено в чотирьох секціях: 1. «Мовна особистість в полікультурному суспільстві»; 2. «Комунікація як чинник діалогу культур»; 3. «Актуальні проблеми розвитку української мови та культури в глобалізованому світі»; 4. «Теоретичні та практичні аспекти загального термінознавства».
За результатами роботи конференції вийде збірник тез доповідей.
Кафедра української мови та культури висловлює щиру вдячність усім, хто взяв участь у VІ Міжнародній науково-практичній конференції «Мова та культура в просторі новітніх технологій: проблеми сучасної комунікації»! Дякуємо нашим іноземним колегам із дружніх нам країн, дякуємо дослідникам з України, які роблять усе для розвитку науки в Українській державі!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *